Donaudeltat

Donaudeltat

Om bloggen

Här kan du läsa lite om vad som händer nere i Donaudeltat tack vare Östhjälpen och ett antal mycket engagerade personer. Om du tycker att vårt arbete i Donaudeltat är behjärtansvärt är du välkommen att stödja det med ett stort eller litet bidrag via Östhjälpens bankgiro 5764-1045. Märk talongen med Donaudeltat.

Nu har våren kommit

DonaudeltatPosted by Ingmar 02 Apr, 2017 18:50

Nu har vintern släppt sitt grepp över Donaudeltat. Under de senaste veckorna har vi haft möjlighet att distribuera flera hundra kartonger med nya kläder som vi fått från olika företag i Göteborg , Borås, Kungsbacka och Jonsered.

Vi delar aldrig ut oöppnade kartonger utan ser alltid till att mottagarna får kläder i de storlekar som passar dem och de har behov av.

En av distributionskanalerna är de olika skolor som finns i byarna. Skolpersonalen har bra koll på vilka familjer som finns i byn och vad för behov de har av kläder. Tack vare detta kan vi ordna så att alla barn får kläder så att de kan gå i skolan hela året och inte behöver stanna hemma om det är kallt ute.

Enklast är att sända med kartongerna när barnen åker hem med transporten från skolan.

En del barn har även egen hemtransport.

Många byar ute i Donaudeltat har ingen farbar väg till byn. Detta gör det extra svårt för oss att distribuera hjälp

För att underlätta distributionen har vi startat samarbete med en av fiskarna i området. Han känner sedan barnsben till alla små kanaler som finns i området och kan hjälpa oss. Vi har förmedlat ett microlån till honom för inköp av en båtmotor så att han inte får stopp på resan till de olika byarna ute i deltat.

Misstolka inte texten på jackan. Han är ingen agent för främmande makt.Havet består av droppar

DonaudeltatPosted by Ingmar 26 Feb, 2017 21:47

Ibland kan det tyckas att den insats vi gör nere i Donaudeltat bara är som en väldigt lite droppe i det stora havet. Men havet består ju av droppar så det känns mycket meningsfullt att fortsätta. Dessutom är det av stort värde för alla de familjer som vi når på olika sätt. För några familjer är det dessutom skillnaden mellan att svälta eller inte.

Under den gångna veckan har vi varit ute i en by som heter Chilia Veche. Det är cirka åtta mils resa på delvis mycket dålig väg. Denna gång tog resan (enkel väg) tre och en halv timma. Väl framme var vägen ännu sämre och vår bil körde fast på en av lokalgatorna.

Vi fick leta upp en traktor som kunde bogsera oss tillbaka till den gata vi kom från som har bättre bärighet även när det regnar.

Vi fick hjälp av en man med häst och vagn som körde ut vår olika kartonger.

Sedan var det inte svårt att nå familjerna trots att det kunde vara upp till tjugo centimeter lera att passera på lokalgatorna. För att inte tala om alla djupa vattenpölar som fanns längs vägen.

Vi försöker att ta reda så mycket som möjligt om de familjer som skall få stöd för att innehållet i kartongerna skall passa. Det gäller både kläder och skor.

Kartongerna är nästan alltid banankartonger som vi fått från olika affärer. Kartongerna har en storlek som gör det lätt att packa och bära. Att det går att stapla många på höjden bidrar också till lätthanterligheten när de skall hanteras på vårt lager i Tulcea.
Lite värme i kylan

DonaudeltatPosted by Ingmar 13 Feb, 2017 20:29

Det för årstiden kalla vädret fortsätter i hela regionen. Det innebär att det är rejält kallt, speciellt på nätterna. Fortfarande finns det mycket snö kvar i området. Fraktbåten är fortfarande fastfrusen ute i deltat.

Vi har hjälpt några familjer som saknat möjlighet att värma sina bostäder på ett bra sätt.

En av dem är en hemlös man som tillfälligt fått låna ett garage när det blev kallt.

Största problemet var att det inte fanns någon möjlighet att få värme i lokalen. Tack vare att vi fått en gåva har det varit möjligt för oss att köpa en kamin och ved samt få kaminen installerad i garaget.

Kanske inte den snyggaste installationen men den håller den värsta kylan ute och det går att sova utan att förfrysa. Att vi också tack vare en gåva från hotell Heden i Göteborg hade möjlighet att ge honom nya rena lakan och täcke gjorde inte tillvaron svårare för honom.

En annan familj vi hjälpt består av elva personer som bor i två rum och kokvrå. Här har vi med hjälp av samma gåva kunnat fixa en något större kamin.

Familjen slipper nu att sova alla tillsammans för att inte frysa under natten.Nu är isen bruten

DonaudeltatPosted by Ingmar 29 Jan, 2017 20:59

Under de senaste veckorna har det varit ovanligt kallt i Donaudeltat. Detta har medfört att isen har lagt sig och de flesta av båtarna som fanns där då frös fast. Eftersom nästan inga av båtarna har isförstärkt skrov är det bara att gilla läget och vänta på att isen skall smälta.

En av de fastfrusna båtarna är den båt som transporterar olika slags förnödenheter i Donaudeltat.

Natten då den första köldknäppen kom låg den förtöjd i Cilla Veche och där ligger den fortfarande.

Samma öde drabbade den pråm med tillhörande bogserbåt som transporterar fordon från Tulcea över Donau. Detta är dessutom den enda förbindelsen över Donau för fordon så det skapar stora problem för människorna som bor där.

När det gäller persontrafiken så upprätthålls den med en stor bogserbåt som är isförstärkt. Bogserbåten försöker också att bryta sönder isen i hamnbassängen med förhoppningen att de sönderbrutna isflaken skall flyta med vattenströmmen mot svarta havet.

I går kväll lär man ha fått loss pråmen och försöker nu hjälpligt att upprätthålla den mest angelägna trafiken av fordon över Donau.Jultomten kom fram i tid

DonaudeltatPosted by Ingmar 25 Dec, 2016 22:51

Under de senaste dagarna har de insamlade julklapparna delats ut på olika ställen där det finns barn som annars inte skulle få några.

Eftersom alla paket var märkta med uppgift om de bäst passade en pojke eller flicka samt vilken ålder de var avsedda för var det lätt att få paketen utdelade så att det passade mottagaren.


Till några av familjerna följde det även med lite extra mat.

Ett stort TACK till er alla som gjort det möjligt att samla in, transportera och dela ut alla paketen.
Mat på julbordet

DonaudeltatPosted by Ingmar 20 Dec, 2016 18:55

För andra året i rad har det tack vare ett generöst bidrag från Betlehemskyrkan i Göteborg varit möjligt att ordna med matkassar till ett fyrtiotal mycket fattiga familjer i Ciucurova.

Under den gångna helgen har utdelning skett. Kassarna innehåller baslivsmedel och en del julgodis till barnen i familjerna. De mest barnrika familjerna har fått två kassar.


All maten inköptes på en stormarknad och delades upp i drygt fyrtio lika stora matkassar. Förutom mat innehöll kassen även hygienartiklar.


Med hjälp av pastorn i baptistförsamlingen kördes matkassarna ut och fördelades bland behövande.Tomten har startat resan

DonaudeltatPosted by Ingmar 12 Dec, 2016 21:31

Under många år har elever, lärare och föräldrar samlat in och förpackat julklappar och kläder till barn i Rumänien.

Så även i år. Tisdagen 6 december hämtades allt vid skolan. Totalt blev det cirka 15 kubikmeter kartonger och säckar. Det behövdes två transporter med Östhjälpens skåpbil för att allt skulle komma till Jonsered. Två dagar senare lastades allt ihop med annat material på en trailer med destination Rumänien.


Chauffören har just nu meddelat att transporten är framme i morgon. Julklapparna och alla insamlade kläder kommer att delas ut under de närmaste dagarna på olika platser i Donaudeltat.

Tappa inte tråden

DonaudeltatPosted by Ingmar 28 Nov, 2016 19:22

Under den tid Östhjälpen varit verksamt i Rumänien har cirka ett hundra symaskiner förmedlats till olika fattiga kvinnor runt om i landet. Ett tjugotal av symaskinerna har kommit till olika platser i Donaudeltat. Med hjälp av maskinerna kan kvinnorna sy det som behövs till den egna familjen men också sy åt andra och därigenom bidra till familjens ekonomi.


Förutom att förmedla symaskiner sänder vi ner material till många av dem för att göra det möjligt att producera varor till försäljning.

Under den gångna hösten har många av kvinnorna fått besök från Sverige för att stämma av att allt fungerar vilket det verkar att göra.Next »