Donaudeltat

Donaudeltat

Om bloggen

Här kan du läsa lite om vad som händer nere i Donaudeltat tack vare Östhjälpen och ett antal mycket engagerade personer. Om du tycker att vårt arbete i Donaudeltat är behjärtansvärt är du välkommen att stödja det med ett stort eller litet bidrag via Östhjälpens bankgiro 5764-1045. Märk talongen med Donaudeltat.

En dag med musikalisk start

DonaudeltatPosted by Ingmar 30 Sep, 2016 21:32

Sedan ungefär ett år har vi en bra kontakt med musikskolan i Tulcea. För ett per veckor sedan kom en transport från Jonsered till vårt lager i Tulcea. Transporten innehöll bland annat innehöll fioler, gitarrer och diverse andra instrument som skänkts av privatpersoner i Sverige. Musikskolan hade en minikonsert för oss denna morgon. Fyra elever spelade för oss med viss support av några lärare. Alla skänkta instrument är nu införda i skolans inventarieregister för att säkerställa att de inte försvinner från skola.

Förmiddagen fortsatte med besök i förskolan i Ciucurova som är den by som vi för närvarande har mest verksamhet i. Vi har tidigare distribuerat kläder så att inget barn skall behöva stanna hemma i brist på kläder.

När vi började vårt arbete där var det ofta vintertid som barnen hölls hemma eftersom familjen saknade kläder till barnen så att de inte skulle frysa när de gick till skolan. Nu behöver inget barn i byn uppleva detta.

Denna gång hade vi en hel del skor som delades ut i de olika klasserna.

Eftermiddagen ägnades åt besök i sjukstugan där vi lämnade babypaket. Detta är paket som innehåller det mesta som behövs när man kommer hem med ett nyfött barn. Här finns en varm filt och kläder som behövs samt utrustning för att hålla en god hygien. Innehållet är ihopsamlat och packade av ett gäng kvinnor i pingstkyrkan i Västra Frölunda. Tidigare var det inte helt ovanligt att fattiga familjer kom hem med sitt nyfödda barn inlindat i tidningspapper.

Sista besöket för dagen var hos en niobarnsfamilj som vi under sommaren hjälpt med att förstärka sitt hus som är byggt av lera och halm. I början av sommaren kom ett kraftigt skyfall som gjorde att huset höll på att upplösas i sina beståndsdelar. Förhoppningsvis skall detta inte ske vid nästa skyfall.