Donaudeltat

Donaudeltat

Om bloggen

Här kan du läsa lite om vad som händer nere i Donaudeltat tack vare Östhjälpen och ett antal mycket engagerade personer. Om du tycker att vårt arbete i Donaudeltat är behjärtansvärt är du välkommen att stödja det med ett stort eller litet bidrag via Östhjälpens bankgiro 5764-1045. Märk talongen med Donaudeltat.

En dag vid svarta havet med slut i totalt mörker

DonaudeltatPosted by Ingmar 05 Oct, 2016 21:34

Sulina är en liten stad i väglöst land ute vid Svarta havet. Där bor drygt två tusen personer. Enda sättet att komma dit är med båt. Fraktbåten tar fyra timmar och går bara i en riktning varje dag. Eftersom vi endast hade en dag till vårt förfogande hyrde vi en taxibåt som tog oss dit på nästan halva tiden och tillbakatill Tulcea lika snabbt på eftermiddagen.

Här har vi kontakt med ett hem för ungdomar som kommer från socialt utsatta familjer och därför inte kan bo hemma. Vi hade med oss olika slags kläder som vi lämnade för att användas vid behov.

När vi återvänt till Tulcea fick vi en vädjan om att återvända till Nicolae Balcescu och besöka en ensamstående kvinna med fyra barn som levde under svåra förhållanden. När vi kom dit var det en timma efter solnedgången och helt mörkt. Någon gatubelysning fanns inte i hela byn. Huset hade ingen elektricitet utan man fick förlita sig på stearinljus och ficklampor för att få lite ljus under den mörka delen av dygnet. Innan vi lämnade familjen hade vi gjort en överenskommelse om att försöka att fixa en get även för dem.

Detta var sista dagen i Rumänien och vi kunde se tillbaka på en mycket intensiv och givande vecka i Donaudeltat. Det kändes bra att med små medel kunna bistå människor så att de kan få en något drägligare tillvaro. Förhoppningen (och övertygelsen) är att det skall vara hjälp till självhjälp.