Donaudeltat

Donaudeltat

Om bloggen

Här kan du läsa lite om vad som händer nere i Donaudeltat tack vare Östhjälpen och ett antal mycket engagerade personer. Om du tycker att vårt arbete i Donaudeltat är behjärtansvärt är du välkommen att stödja det med ett stort eller litet bidrag via Östhjälpens bankgiro 5764-1045. Märk talongen med Donaudeltat.

Nu är isen bruten

DonaudeltatPosted by Ingmar 29 Jan, 2017 20:59

Under de senaste veckorna har det varit ovanligt kallt i Donaudeltat. Detta har medfört att isen har lagt sig och de flesta av båtarna som fanns där då frös fast. Eftersom nästan inga av båtarna har isförstärkt skrov är det bara att gilla läget och vänta på att isen skall smälta.

En av de fastfrusna båtarna är den båt som transporterar olika slags förnödenheter i Donaudeltat.

Natten då den första köldknäppen kom låg den förtöjd i Cilla Veche och där ligger den fortfarande.

Samma öde drabbade den pråm med tillhörande bogserbåt som transporterar fordon från Tulcea över Donau. Detta är dessutom den enda förbindelsen över Donau för fordon så det skapar stora problem för människorna som bor där.

När det gäller persontrafiken så upprätthålls den med en stor bogserbåt som är isförstärkt. Bogserbåten försöker också att bryta sönder isen i hamnbassängen med förhoppningen att de sönderbrutna isflaken skall flyta med vattenströmmen mot svarta havet.

I går kväll lär man ha fått loss pråmen och försöker nu hjälpligt att upprätthålla den mest angelägna trafiken av fordon över Donau.